על אף שעמותות אינן מיועדות לפעילות מסחרית והן מוסדות ללא מטרת רווח, יש מהן המגלגלות כספים רבים ממקורות שונים. רובם מגיעים מתרומות ציבור ואנשים פרטיים או גופים שונים, וחלקן מקבלות תקציבים ממשלתיים או עירוניים. כך שניהול כספים תקין הוא מחויב כחוק בגלל המטרות המקוריות שלהן לקדם נושאים שונים בעיקר לתועלת הציבור או מטרה ספציפית אחרת. בשל חשיבות העמותות והגידול הניכר בפעילותן, מדינת ישראל קבעה כי הן חייבות לקבל אישור ניהול תקין מרשם העמותות אם ירצו להגיש בקשה לקבל תמיכה מהמדינה בצורת תקציבים או זכות שימוש בנכסים שונים. זו הסיבה שבגללה ניהול כספים בעמותה חייב להיות קפדני ומחמיר מאוד על פי חוק, וזוהי הסיבה העיקרית שבגללה היא מפוקחת כל הזמן על ידי מוסדות העמותה ומשרד רשם העמותות במשרד המשפטים כדי למנוע ניגוד עניינים, ניצול לרעה ונורמות שקיפות והגינות ציבוריות.
חשיבותו של ניהול תקין לעמותות לא רק בגלל תמיכה ממשלתית
לכל עמותה יש תקנון ויש ניסוח מטרות שעל בסיסם הוקמה העמותה וכל סטייה מהם משליכה ישירות גם על התנהלותה וגם על השימוש בכספים שבה. כאשר מקימים עמותה ומתחילים לגייס כספים, ניהול תקין מוכיח שהעמותה יכולה לעמוד בהתחייבויות שלה לציבור שלמענו הוקמה, שיש לה כיצד להוציא לפועל את התכניות והחזון שלה ואפילו יותר חשוב מזה – היא יכולה להמשיך לזכות באמון הציבור ולגייס כספים ונכסים נוספים למען מטרות טובות וחשובות אלה. כל חריגה מצורת ניהול תקין לעמותה יכול לגרום לכך שהציבור יפנה אליה עורף מתוך אכזבה, ואף יפסיק לתמוך במטרותיה המוצדקות. זוהי תוצאה נוספת על פני ההסתבכות שלה עם רשם העמותות והסכנה שיפתחו נגדה ונגד מייסדיה ובעלי תפקידים בה בהליכים פליליים.
הקצבות מדינה לעמותה מנוהלת היטב
דווקא מכיוון שמדובר בהתארגנות ללא כוונות רווח, חלה חובה מיוחדת על מייסדי העמותה ובעלי התפקידים בה להקפיד יותר על הדרך שבה מקבלים כספים ומוציאים אותם. תשומת הלב בציבורית שמופנית לעמותות גרמה לשינויים רבים בהתנהלות שלהן בשנים האחרונות. כך, למשל, ביקורת ציבורית רבה על שכר הבכירים בה גרם לרבות מהן לקבוע רף השתכרות ושיעור נמוך וקבוע של עלויות הניהול מסך כל הכספים שמגיעים לעמותה. אישור הניהול ניתן אמנם לעמותה שמבקשת הקצבות מדינה, אבל ככל רצוי שכל עמותה תנהג בשקיפות ותעקוב אחר הכספים שזורמים אליה מכל מקור שהוא.
ניהול כספים נכון
את הפיקוח על ניהול תקין של הכספים והקופה חייבים לעשות מבפנים וגם מבחוץ, כאשר הן האסיפה הכלית והן ועדת הביקורת והן הבדיקות שעושה רשם העמותות במעקב אחר המסמכים המוגשים לו על ידי רואי החשבון שמלווים את העמותות, כל אלה אמורים להבטיח ניהול תקין לעמותות. אחת לשנה מגישה כל עמותה דיווח על פעילותה, כולל דו"ח כספי על מצבה ודו"ח על פעילותה בצירוף פרוטוקולים של ישיבות מוסדות העמותה. מלבד אגרה שנתית שיש לשלם למדינה, כל עמותה תנהל את הכספים שלה במערכת מסודרת של ספרי חשבונות של הכנסות והוצאות לפי סעיף השקיפות המופיע בדיווחיה לציבור. על הדו"חות הכספיים חותמים חברי ועד הניהול ולכן נכונותם והדיוק שלהם חיוניים כדי למנוע פתיחת הליכים פליליים ופירוק.