רוצים לדעת מהי כלכלה התנהגותית וכיצד היא נוגעת לכם? הגעתם אל המקום הנכון!
כלכלה באופן כללי
כאשר מדברים על כלכלה, מדברים על האופן שבו אנשים מתנהלים האחד עם השני מבחינת מסחר וכמובן, גם לגבי עסקים ואף מדינות. הכוונה היא לאופן, שבו האדם או הגוף מתנהלים כדי לשמור על איכות ורמת חיים על ידי עבודה ותרומה לקהילה ולסביבה לצד רווח, כאשר התגמול נעשה באמצעות כסף.
דוגמאות
אם ניקח כדוגמה משק בית, עליו להתקיים מבחינת חשמל, מזון, שתייה, ביגוד ועוד וכדי שניתן יהיה לעשות זאת, על בני הבית לשלם בכסף עבור כל דבר ולכן עליו להרוויח את הכסף הזה ולהשתמש בו בתבונה. כך גם לגבי עסקים, שעליהם לשכור מקום, להעסיק עובדים, לשווק את עצמו ולרכוש את כל הציוד הנחוץ לניהול העסק וכך הלאה. התקציב של העסק נגזר מההכנסות שלו וההוצאות צריכות להיות בהתאם להכנסות ולכמות העבודה.
מהי כלכלה התנהגותית?
ישנן גישות שונות לניהול כלכלי וכאמור, במאמר זה ננסה להבין מהי כלכלה התנהגותית. ובכן. כלכלה התנהגותית היא ענף במחקר בנושאי כלכלה, שעוסקת בעיקר בתחום הפסיכולוגי ובאופן קבלת החלטות בנושאים כלכליים שונים, כאשר ההתמקדות היא בבחירות של בעלי עסקים ושל הצרכנים.
הכלכלה הקלאסית לעומת ההתנהגותית
גישה אחרת בנושא הכלכלה היא הגישה של הכלכלה הקלאסית, שגורסת שאדם מקבל החלטות כלכליות בהתאם לצרכים שלו ובהתאם לרווח שלו מכל עסקה שהוא מבצע. לדוגמה, אדם ייכנס לחנות מסוימת רק מפני שיוכל למצוא בה את המוצר הדרוש לו ובמחיר הנמוך ביותר.
לעומת זאת, הגישה ההתנהגותית גורסת, שאדם יכול להיות מושפע מדברים שונים ולבצע את הרכישה, גם אם היא לא נחוצה לו נכון לאותו הרגע וגם אם השיקולים שלו אינם ענייניים גרידא. לדוגמה, אדם יכול להיכנס לחנות מסוימת ואף לבצע בה רכישה, רק משום שהוא הביט בחלון הראווה וראה מוצר שמצא חן בעיניו ולא תכנן לרכוש אותו כלל, אך הוא יבצע את הרכישה בכל זאת מסיבות שונות.
למעשה, הדרך הטובה ביותר להבין מהי כלכלה התנהגותית היא להשוות בינה לבין הכלכלה הקלאסית.